Världsbäst - helt enkelt!


Tema: Uppdrag Världen

Under två veckor har Svettpärlans år F-5 ägnat sig åt tema: Uppdrag Världen. Arbetsmetoden är en modifierad storyline á la oss och det här är bara fantastiskt roligt. Storyline är ett sätt att ge eleverna karaktärer att vara och en massa uppdrag att lösa på vägen – oftast i grupp så att man tränas till att gemensamt överlägga, diskutera och analysera sig fram till bästa sätt att ta sig an sitt uppdrag.

År F-1 fick besök av Harris Brown som vill anlägga ett Zoo. Deras uppdrag blev att ta reda på en massa saker om världens olika djur, vad de behöver för att överleva och hur miljön ska skapas runtikring dem. De har ”besökt” öken, savann, regnskog och stäpp….och har nu färdigställt en stor monter kring hur deras förslag till zoo ser ut.

Välkommen till Pärlresor – inriktningen för år 2-3. Eleverna har i grupper tagit sig an en stor spelplan i ett av klassrummen, där olika äventyr runt omkring i världen står på programmet. Innan resan tog sin start fick eleverna göra sina egna pass och fundera en del kring packning etc. Genom spelplanen får de sina uppdrag och sedan går till resebyrån Pärlresor (personalen iförd sedvanliga reseledardräkter) och på engelska beställer aktuell resa. Här får de sedan också sin resekatalog och en loggbok till varje ställe där de olika uppdragen finns presenterade. Se bara dessa fina sevärdheter:

Maoi på Påskön, Lutande tornet i Pisa och Terrakottaarmén

 

Taj Mahal

 

Big Ben

 

År 4-5 har bildat team som arbetar för DN-Temaresor och deras uppdrag är att göra en resetidning/bilaga. I varje team ingår läkare, journalister, fotografer, meterologer och WWF-representanter. Teamen har haft fokus på klimat och klimatzoner världen över samt deras effekter på livsbetingelser för människor och djur. Självklart handlar det mycket om naturkatastrofer och sjukdomar i följden av dessa.

Alltsammans redovisades på torsdagskvällen. Eleverna kom till skolan med sina föräldrar och släktingar, hade planerade redovisningar samt minglade omkring och tittade på vad alla andra har gjort. Därefter serverades det smakprov från ”världsmat” såsom Couscoussallad, thaisoppa, japanska kycklingspett, tacos och tropisk dryck. Maten tillagades av rektorskan, Maria och Syster Nettan samt Mats Hasselberg. Och den verkade vara uppskattad.

Jag behöver väl knappast nämna att jag är grymt stolt över mina kreativa pedagoger som ser till att göra undervisning och inlärning lustfylld och spännande. Det här är förstås långt mer krävande än vanlig SO-undervisning, men så mycket de lär sig våra elever. Och så har vi ju kul också under tiden.

Kram rektor Mia

Kommentarer
Postat av: Anna-Karin

Kanonfin presentation och jättegod mat. Stolta elever och stolta föräldrar kan jag lova!

2011-03-25 @ 19:02:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0