Trafiksituationen

Förra onsdagen, dvs den 16/3, var vi på Svettpärlan inbjudna till ett möte med Energikontor Sydost. De håller på med ett projekt kring trafiksituationen på Gullberna. Till mötet var alla skolor och förskolor på Gullberna inbjudna, samt Dagon, Trafikverket och Tekniska kontoret på Karlskrona kommun. Från Svettpärlan var undertecknad och Lacki Ketikidis representerade. Lite synd att bara en förälder från oss hade anmält sig, tyvärr fick hon förhinder. Men alla intresserade föräldrar får en ny chans den 16 maj kl 16,00.

Vad diskuterades då?

Vi uppehöll oss en lång stund kring säkerheten  i trafiken och alla var rörande överens om att trafiksituationen är ganska bekymmersam här ute på vårt vackra Gullberna. Vägarna är smala, det saknas gång och cykelvägar och det är dessutom ganska mycket trafik i området, såväl bussar som bilar. Parkeringsmöjligheterna är aningen begränsade och det gör att vi alla till mans ibland parkerar där vi inte borde parkera.

Vad kan vi göra?

Vi kan alla hjälpa till att försöka göra det så säkert som möjligt att vistas i trafiken. Vi kan vara noggranna med att hålla hastigheten, det är 30 km/h i HELA området.Det kommer att  sättas upp en hastighetsmätare under en period, för att medvetandegöra alla biltrafikanter och busschaufförer.

Vi kan uppmuntra fler att välja att åka kollektivt , alternativt cykla för att minska antalet bilar. På Svettpärlan finns det dessutom en plan för hur man ska gå till väga när man ska släppa av sina barn vid skolan. Man bör köra upp på backen och lämna dem där. Det gör att de slipper springa över vägen mellan förskolan, Skogsmyran och Svettpärlan. Vid kl 7.55-8.10 och vid kl 13-14 är det ganska mycket trafik i rörelse i just denna korsning/sväng. Det är ju alla vi föräldrar och vuxna som kan göra skillnad.

Planer för området?

Det är dessutom så att man från Dagons sida har planer på att bygga flerfamiljshus längs vattenlinjen bl a rakt nedanför vår fotbollsplan och bort förbi Skutan. 5 st hus är planerade. Detta innebär ännu mer trafik och  dessutom under byggtiden även tung byggtrafik., INTE BRA! Nu ligger det nog inte inom den allra närmaste tiden men faktum kvarstår att detaljplanen är tagen. Hur ska vi förhålla oss till detta? Som skola har vi protesterat mot detta inte minst genom att överklaga detalplanen innan den togs i nämden, dock utan resultat!

Om byggplanerna blir verkliga så ligger i dessa planer även utbyggnad av cykel och gångvägar. Dagon och den samfällighet ( där även Svettpärlan är en liten del) är ansvariga för vägarna på området . I vårt fall innebär det att vi kommer att få ta av vårt lokalbidrag för att bygga ut dessa.........INTE KLOKT anser jag! Jag tycker att Gullbernaområdet borde ligga under kommunens ansvar. 

Vi måste tillsammans jobba för en säkrare trafiksituation. Givetvis börjar vi med att tänka på hur vi själva agerar i trafiken........var och en kan göra skillnad !



Kör försiktigt och var uppmärksam

Kramar till er alla från Maria


Kommentarer
Postat av: Mia bark

Ja, det är ju faktiskt hos oss själva det måste börja. Om var och en av oss föräldrar kör enligt gällande lagar, föreskrifter, regler och ett mått av etiskt tänkande då kommer det att bli helt annorlunda.

2011-03-25 @ 10:07:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0